PRZY MAGNACKIM STOLE- Zasmakuj się w Podkarpaciu

Babica Karczma Podkarpackie Jadło wnętrze1(1)

Babica Karczma Podkarpackie Jadło wnętrze1Babica Karczma Podkarpackie Jadło wnętrze2Bachórz Karczma Pod Semaforem proziakiBryndza koziaBundz z mleka koziego

Z prekursorskiego badania „Apetyt na region”, przeprowadzonego na zlecenie województwa podkarpackiego, wynika że aż 80% wakacyjnych podróżników deklaruje chęć eksplorowania zakątków gwarantujących możliwość doświadczania autentyczności miejsca poprzez kontakt z lokalną kulturą i kuchnią. Podróżując po Podkarpaciu mamy możliwość przemierzenia szlaku kulinarnego Podkarpackie Smaki i odkrycia wyjątkowej kuchni tego regionu. Tradycje kulinarne Podkarpacia są charakterystyczne dla pogranicza, gdzie różne smaki i aromaty kuchni chłopskiej, pasterskiej, myśliwskiej i dworskiej przenikają się, tworząc unikatową ofertę dla turystów podążających szlakami kulinarnymi wiodącymi przez karczmy, dworki i gospodarstwa agroturystyczne na Podkarpaciu.

Zwiedzając perły architektoniczne Podkarpacie możemy pobudzić nie tylko zmysł wzroku… W zamkach i urokliwych dworkach czekają na nas wykwintne potrawy przygotowane na podstawie dawnych receptur z książek kucharskich magnackich rodów.

Czy jest miejsce, w którym lepiej mógłby smakować kurczak w białym winie po hrabiowsku niż w restauracji Zamkowa w Łańcucie? (www.zamkowa-lancut.pl). Łańcucki zamek zasłynął podczas wesela Krystyny Lubomirskiej z Feliksem Kazimierzem Potockim. W zapisach podaje się, że w uczcie weselnej uczestniczyło 1500 osób, a dania na stół weselny przygotowane były z 60 wołów, 300 cieląt, 500 baranów i jagniąt, 150 wieprzy, 3000 kapłonów, 11 000 kurczaków, 500 gęsi i 500 kaczek, 13 000 ryb i 270 beczek węgierskiego wina! Warto i dziś odkryć walory zamkowej kuchni i spiżarni.

Smakosze dworskich potraw nie mogą ominąć restauracji Magnackiej w Baranowie Sandomierskim, gdzie podawana jest zupa cebulowa w cieście francuskim, czy łezka drobiowa w białym sosie (www.baranow.com.pl). Enoturystów zachwyci wybór karpackich win w Dworze Kombornia niedaleko Rzeszowa. W mieszczącym się tutaj Salonie Win Karpackich zgromadzono ponad 300 gatunków win, także tych lokalnych z Podkarpacia. To jedyne tego typu miejsce w Polsce, gdzie można spróbować win z Karpat w takiej różnorodności. Dzięki fascynacji winem właścicieli dworu powstała ręcznie wyrabiana seria czekolad inspirowanych tym szlachetnym trunkiem oraz smakiem polskich ciast i ziół – Linia ChocoWine, skomponowana z naturalnych składników o niespotykanych smakach. (www.dworkombornia.pl).

Warto pamiętać, że kuchnia kresowa opierała się na daniach mięsnych, a podawana na stole dziczyzna była ukoronowaniem udanego wieczoru. Dziś czekają na nas na Podkarpaciu nie lada rarytasy odwołujące się do najlepszych tradycji myśliwskich – dzik podawany z płatkami selera na sosie balsamiczno-miodowym czy kotleciki z jelenia namoczone w wiśniówce z dodatkiem słonecznika, które możemy spróbować w Dworze Ostoya w Jasionce (www.ostoya.rzeszow.pl) W Wilczej Jamie w Smolniku na gości o wykwintnym podniebieniu czeka pieczeń z dzika ze śliwkami w czerwonym winie z żurawiną, czy też zupa gulaszowa z bażanta (www.wilczajama.pl).

W Gospodarstwie Agroturystycznym Szymkówka w Cisnej Pan Krzysztof Antoniszczak odkrywa na nowo przepisy z dawnych ksiąg kucharskich. Unikatem jest śledź a la tatar sporządzony zgodnie z przepisem odnotowanym już w 1680 roku czy też sajka – zakąska z ikry łososia według przepisu z 1764 roku Irminy Drojewskiej, kucharki z dworu w Wetlinie. (www.bieszczadyszymkówka.pl)

Podróże kulinarne są tym bardziej atrakcyjne, bo nie ogranicza nas sezonowość w poszukiwaniu unikatowych smaków i prawdziwych trofeów kulinarnych z podróży.  Niezależnie od tego, czy wybierzemy się na Podkarpacie, by zwiedzać wiosną magnackie zamki, prawosławne cerkwie, latem spacerować po górskich szlakach, a zimą wybrać się na przejażdżkę zaprzęgiem psów husky, dworskie restauracje i karczmy stoją przed nami otworem. Dzięki nim nasza podróż z „tylko” udanej może stać się niezapomnianą i sprawić, że będziemy chcieli jak najszybciej wrócić w miejsca, które urzekły nas swoimi kulinariami i swoją historią.

Komentarze:

Ostatnio dodano z tej kategorii:

Kolejnych 87 laureatów godła “Złoty Standard”

Kolejnych 87 laureatów godła “Złoty Standard”

Kolejnych 87 obiektów hotelarskich wyróżniono godłem "Złoty Standard". Uroczystość wręczenia certyfikatów odbyła się 13 listopada br. w Warszawie i zgromadziła blisko 200 menedżerów hotelarstwa oraz przedstawicieli organizacji branżowych Zgromadzonym oczekującym na...
Plebiscyt Best Hotel Award 2012 Zakończony

Plebiscyt Best Hotel Award 2012 Zakończony

Już po raz drugi w branży hotelarskiej zostały przyznane nagrody Best Hotel Award 2012 organizowane przez firmę Global Hotels & Travels - właściciela serwisów rezerwacyjnych online z największa w Polsce...
Raciborskie NAJ

Raciborskie NAJ

NAJwiększa z możliwych pomyłka przydarzyła się Morawianom, którzy w 1108 roku mieli bronić grodu raciborskiego przed wojami księcia Bolesława Krzywoustego, który w tym czasie polował w lasach pod Koźlem. Widząc...