Home Artykuły Włoska Pizza na Podhalu

Włoska Pizza na Podhalu

6 min read

9 luty Międzynarodowy Dzień Pizzy

Pizza – podstawa kuchni włoskiej, obecnie rozpowszechniona na całym świecie ( dotarła nawet do Murzasichla k/ Zakopanego). Płaski placek z ciasta drożdżowego , posmarowany sosem pomidorowym, startą mozzarellą i ziołami, pieczony w gorącym piecu. Nic prostszego, a jednak sekret na pizzę jest uznawany przez każdego Kucharza za skarb wielki i mało kiedy upowszechniany publicznie. Nic dziwnego, albowiem sztuką jest zrobić idealną Pizzę włoską, której sława znana jest już wszystkim.

Przypuszcza się ze pizzę wynaleźli starożytni Grecy. Ok. 500 p.n.e z Grecji trafiła ona do starożytnego Rzymu. Były to płaskie chleby „plakuntos” z oliwą, czosnkiem i ziołami. Dopiero po sprowadzeniu pomidorów do Europy, zaczęto podawać ją z sosem pomidorowym.
Pierwsza współczesna pizza najprawdopodobniej powstała w 1889 roku, w czasie wizyty we królowej Małgorzaty Sabaudzkiej we Włoszech. Neapolski kucharz, Raffaele Esposito przygotował na jej cześć specjalną potrawę – pizzę z pomidorami, mozzarellą i bazylią, ( dodatki w barwach narodowych Włoch. Pizzę nazwano Margharittą.
Do dziś nic nie przewyższa niezwykłego zapachu i charakterystycznego smaku pizzy upieczonej w kamiennym piecu, przyrządzona z samodzielnie wykonanego ciasta i świeżego sosu pomidorowego. Farsz do pizzy można przygotować ze wszystkich możliwych składników – zarówno z różnych rodzajów salami, szynki i peklowanego mięsa, jak też ze świeżych ryb, warzyw a nawet soczystych słodkich owoców. Warzywa, które chętnie spożywamy na przystawkę np. oliwki, czarne i zielone, karczochy, papryczkę, suszone pomidory, anchois, również doskonale nadają się do pizzy. Nie możemy zapomnieć o aromatycznej i pełnej smaku oliwie z oliwek. Jeśli skropimy nią wierzch surowego ciasta, zachowa ono w czasie pieczenia swą naturalną wilgotność, a gotowa pizza będzie niezwykle soczysta.

Przepis na cienką pizzę włoską:

  • Mąka na Pizzę (Farina 00)
  • drożdże
  • woda
  • sól
  • cukier
  • oliwa z oliwek

PIZZE POLECANE przez villa Toscana:

SALAMINO PICCANTE

Sos pomidorowy, mozzarella, salami pikantne

GORGONZOLA

Sos pomidorowy, mozzarella, gorgonzola, rukola

SPINACI

Sos pomidorowy, mozzarella, szpinak, gorgonzola

QUATTRO STAGIONI

Sos pomidorowy, mozzarella, pieczarki, czarne oliwki, szynka, salami, karczochy

PIZZOWE CIEKAWOSTKI:

Największa pizza na świecie powstała w Republice Południowej Afryki. Dzieło hipermarketu Pick ‘n’ Pay z 1990 roku mierzyło 37,4 metra średnicy i do jego stworzenia użyto 500 kg mąki, 800 kg sera i 900 kg pasty pomidorowej

Najdłuższa pizza mierząca 1010 metrów oraz 28 cm powstała w… Polsce, a dokładnie w Krakowie. Na stworzenie tak ogromnego wypieku zużyto: 3,5 tony mąki, 2 tony sera, 1,5 tony sosu pomidorowego oraz 0,5 tony pieczarek i kukurydzy. Pizzę robiono przez 18 godzin. Na zakończenie podzielono ją na… 25 tys. kawałków.

Najszybszym kucharzem na świecie jest Andrea Mandinella. Przyrządza on pizzę w zaledwie… 4 minuty

– Do roku 1830 pizza była sprzedawana na ulicach. Pierwsza z prawdziwego zdarzenia pizzeria, ze stolikami i krzesłami, powstała w Neapolu i nazywała się „Antica Pizzeria Port Alba”.

– Lucy Clough z Domino’s Pizza podjęła się niezwykłego zadania – dostarczenia pizzy z Londynu aż do Melbourne w Australii! Dwa dni zajęło jej pokonanie dystansu 16 950 km, co znaczy, że nie zmieściła się w standardowym wyznaczonym czasie 30 minut… Darmowa pizza? 

Najdroższą pizzę świata stworzył niejaki Domenico Crolla. W swoim daniu wykorzystał m.in. jadalne złoto, szkockiego wędzonego łososia, homara marynowanego w koniaku i nasączony szampanem kawior. Pizzę sprzedano na aukcji charytatywnej za 3000 dolarów.

Więcej podobnych
Załąduj więcej z kategorii Artykuły

Sprawdź również

Hotel SPA – góry to naturalna destynacja dla chcących naprawdę wypocząć

Hotele SPA to jeden z najpopularniejszych wyborów na krótkie, najczęściej weekendowe wypad…