Kucharze z Grand Sal w półfinale Kulinarnego Pucharu Polski

IMGP2255

IMGP2263BD4F1287BD4F1956

Mistrzowie smaku z Restauracji Grand Sal – Michał i Dariusz Kudukowie zajęli pierwsze miejsce w tegorocznym konkursie Primerba Cup. Zwycięstwo w prestiżowych zawodach, organizowanych w ramach targów Gastro Trendy, jest jednocześnie przepustką do półfinału Kulinarnego Pucharu Polski 2012.

Kucharze z Grand Sal zacierają granice między sztuką kulinarną, a magią. Podczas zawodów Primerba Cup 2011 puścili wodze fantazji, pozostawiając rywali daleko w tyle. W finale konkursu, bracia Kudukowie, uzyskali prawie 50 punktową przewagę nad drużyną, która wywalczyła drugie miejsce. Żadna grupa nie miała tak dużej przewagi nad kolejną!

W finale Primerby walczyło 8 najlepszych drużyn kucharskich z całej Polski. Bąbelki z nutką alkoholu, przypominające bańki mydlane, zaprezentowane przez Michała i Dariusza Kuduków z Wieliczki, wprawiły jury w osłupienie, to jednak był dopiero skrawek kulinarnych możliwości drużyny z Grand Sal. Przygotowaliśmy degustację koziego sera z ciastem francuskim i dżemem pomidorowym – mówi Michał Kuduk – było też ciasto kruche z ragout z koziego sera i kawiorem z buraczków. Na drugie danie zaproponowaliśmy comber z miętową kruszonką, musem marchewkowo-ziemniaczanym i konfiturą z czerwonej cebuli i jagód oraz galaretkę z malin i buraków w sproszkowanej oliwie z ziołami.

Podczas wręczania zwycięskiej statuetki jury przyznało, że tak wysoko postawionej poprzeczki nie było już dawno.

Primerba Cup to konkurs skierowany do zawodowych kucharzy z całej Polski. Jego pierwsza edycja miała miejsce w roku 2006. Od tamtej pory zdążył zyskać sobie uznanie w środowisku gastronomicznym i wszedł do kanonu najważniejszych konkursów w Polsce.

Szczegółowe informacje:

Hotel Grand Sal****

Wieliczka, Park Kingi 7,

Tel. +48 12 289 81 10,

e-mail: hotel@kopalnia.pl

www.grandsal.pl

Sprawdź: Noclegi Małopolskie, Hotele Małopolskie, Noclegi Kraków